DOLAR 38,4251 0.21%
EURO 43,6597 -0.28%
ALTIN 4.135,330,15
BITCOIN 35844810.20997%
İstanbul
12°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

5 asırlık gelenek! Kapaklar yaza kadar açılmamak üzere kapatıldı

5 asırlık gelenek! Kapaklar yaza kadar açılmamak üzere kapatıldı

ABONE OL
15/02/2025 16:22
5 asırlık gelenek! Kapaklar yaza kadar açılmamak üzere kapatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde, Erciyes Dağı eteklerinde yüzyıllardır süregelen bir gelenek, günümüzde de yaşamaya devam ediyor. Yaklaşık 500 yıl önce, bölge halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan 1200 kuyudan yaklaşık 300’ü, yaz aylarında soğuk su temin etmek için kullanılıyor.

KIŞ BOYUNCA KARLA DOLDURULUYOR

Derinliği 7 metreyi bulan bu kuyular, kış aylarında yoğun kar yağışıyla dolduruluyor. Yöre halkı, özellikle dağın gölgeli ve kayalık bölgelerinde biriken temiz karları çuvallarla taşıyarak kuyulara basıyor. Dolum işlemi tamamlandıktan sonra kuyuların kapakları kapatılıyor ve yaz aylarına kadar açılmıyor.

YAZ SICAKLARINDA DOĞAL SERİNLİK

Havaların ısınmasıyla birlikte açılan kuyular, adeta doğal birer buzdolabı görevi görüyor. İçlerinde biriken kar kısmen eriyerek soğuk suya dönüşüyor ve bu su kovalarla çekilip içiliyor. Ayrıca çıkarılan kar, üzerine yoğurt, pekmez, ceviz ve fındık eklenerek tüketiliyor. Hava sıcaklıklarının 35 dereceyi bulduğu yaz günlerinde, bu kuyular bölge halkı için vazgeçilmez bir serinleme kaynağı oluyor.

BU GELENEĞİ SÜRDÜRMEK ZORLAŞIYOR

Bölgede kar kuyusu geleneğini sürdüren Mahmut Gengeç, yıllardır bu kuyuların doldurulduğunu belirterek, “Bizim bildiğimiz kadarıyla bu kuyular 500 yıldır var. Her yıl karla doldurup yazın gelene gidene dağıtıyoruz. Ancak geçen yıl kar yağışı az olduğu için kuyular boş kaldı. Bu yıl şükür ki yeterince kar var ve kuyularımızı doldurduk. İlk karı Kasım ayında koyduk, bu da ikinci dolumumuz. Kar çok temiz ve doğal. Çayla, pekmezle tüketiyoruz. Ancak gelecek nesillere aktarmak konusunda endişeliyiz, çünkü bu işi yapmak zor ve gençler ilgilenmiyor” dedi.

İŞÇİ BULMAK GÜÇLEŞİYOR

Kuyuları doldurmak için çalışacak insan bulamadıklarını dile getiren Gengeç, “Gençler artık bu işlerle uğraşmak istemiyor. Okuyup meslek sahibi oluyorlar, bu yüzden kuyulara gelip çalışmıyorlar. İmece usulüyle akrabalar bir araya gelip bu geleneği sürdürüyoruz. Yazın hasta birine bir avuç kar gerektiğinde, işte bu kuyular devreye giriyor. Bu yüzden biz yaşadığımız sürece geleneği devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

BU GELENEĞİ YAŞATMAK BÜYÜK BİR ONUR

Kar kuyularının önemine dikkat çeken Ahmet Gengeç ise, “Bu geleneği atalarımızdan devraldık ve 500 yıldır sürdürüyoruz. Kuyuların içine kışın kar koyduğumuzda, yazın da karımız olur derlerdi. Hem içecek su hem de yiyecekler için kullanıyoruz. Pekmezle, çayla harika bir lezzet oluyor. Gençlerin bu işi sürdürmeye ilgisi az, ama biz bırakmayacağız. Yorucu ama bir o kadar da zevkli bir iş. Bu yıl yağan kar da çok temiz ve kaliteli” dedi.

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde asırlardır devam eden bu gelenek, zorluklara rağmen bölge halkı tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak nesilden nesile aktarılması için gençlerin ilgisini çekmesi ve katılım sağlaması büyük önem taşıyor.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r