Ahşap ile Sürdürülebilir Yarınlar Paneli İzmir’de Gerçekleşti
İZMİR (İGFA) - Ahşap ile Sürdürülebilir Yarınlar Paneli
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi'nin iş birliğiyle düzenlenen “Ahşap ile Sürdürülebilir Yarınlar” paneli, Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Bu panelde, mobilya sektöründe sürdürülebilir üretim, döngüsel ekonomi, tasarım ve markalaşmanın rekabet gücünü artırmadaki önemi derinlemesine ele alındı.
Panelin moderatörlüğünü Ege İhracatçı Birlikleri Basın Müşaviri Murat Demircan üstlenirken, katılımcılar arasında EMKOÜİB Mobilya Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Semiha Güneş, İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi YK Başkanı Burcu Yazgan Parlak ve EMKOÜİB Başkanı Ali Fuat Gürle yer aldı.
Panelin açılışında konuşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye'deki mobilya sektörünün köklü geçmişine değindi. 1882 yılında II. Abdülhamit tarafından İstanbul’daki Yıldız Sarayı’nda kurulan ilk mobilya fabrikasından günümüze, sektördeki gelişmeleri aktaran Gürle, 1935’te Kelebek Kontraplak Fabrikası’nın kurulmasını ve 1970 yılında yonga levha üretiminin başlamasını örnek gösterdi. 1982 yılında Ordu’da MDF fabrikasının kurulmasıyla Türkiye'nin MDF üretiminde Çin ile rekabet etmeye başladığını belirtti.
Gürle, “Ülkemiz yonga levha üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada. Yıllık 12 milyon metreküp üretim kapasitemiz var. Bugün 45 bin üreticimiz, 600 bin kişi bu sektörde çalışarak geçimini sağlıyor. Son altı yılda yaptığımız çalışmalarla dünya sıralamasında 14’üncü sıradan 8’inci sıraya yükseldik. Mobilya, ustalık isteyen bir iş; maalesef bilgisayar kontrollü makinelerin yaygınlaşması, bu ustalığı azaltmıştır” dedi.
Dünyada 500 milyar dolar civarında bir mobilya pazarının bulunduğunu, bunun içinde Çin’in %36’lık bir paya sahip olduğunu vurgulayan Gürle, tasarım, marka ve inovasyonun sektör için kritik önemde olduğunu ifade ederek, “Marka yaratmak, kumbaraya para atmak gibidir; sabır ve süreklilik gerektirir” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ise EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 2024 yılı hedeflerini açıkladı. 18,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi planladıklarını, bu rakamı 20-21 milyar dolara çıkarmak için çeşitli etkinlikler ve projeler düzenlediklerini belirtti. Özellikle Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin bu süreçte yoğun etkinlikler gerçekleştirdiğini ve üniversitelerle iş birliğini önemsediğini ifade etti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin 2010 yılında kurulan bir devlet üniversitesi olduğunu belirten İKÇÜ Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arif Çağlar Konukçu, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün 2018, Orman Mühendisliği Bölümü’nün ise 2020 yılında öğrenci almaya başladığını ifade ederek yüksek lisans ve doktora programlarıyla eğitim verdiklerini dile getirdi.
Sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer, tasarımların mümkün olduğunca az malzeme kullanılarak, demonte ve tamir edilebilir olması gerektiğini vurguladı. Avrupa için üretim yapacaklarsa AB kurallarına uymalarının zorunlu olduğunu, AB'nin 2050 yılı için koyduğu nötr kıta hedefinin, döngüsel yöntemlerle üretim yapmayı gerektirdiğini belirtti.
KENDİ TASARIMLARIMIZI ANLATMALIYIZİçmimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Burcu Yazgan Parlak ise ahşabı yapısal ve hareketli malzemeler olarak ele alarak, iç mimarlık alanında ahşabın önemine dikkat çekti. “Ahşabın sürdürülebilirliği konusunda New Europan Bauhaus'un önemi büyük. Avrupa'nın öngördüğü tasarımcılara yönelik çalışmalarda ahşap ön planda yer alıyor. Ahşabın kullanımını iç mimarlar olarak teşvik ediyoruz. Görsel estetik kadar sürdürülebilirliğe de önem vermeliyiz. İşlerimizi birlik olarak tanıtmalıyız ve kamu ile daha fazla iş birliği yapmalıyız. Kendi tasarımlarımızla bölgemizi anlatan etkinlikler düzenleyerek farkındalık oluşturmalıyız” diye konuştu.