İSTANBUL (İGFA) – Uluslararası Yatırım Uzmanı ve İş İnsanı Abide Gülel Saral, Avrupa’nın savaş temelli ekonomik büyüme stratejileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Saral, savaşa rağmen Rusya tehdidi karşısında Ukrayna’ya destek veren Avrupa’nın, savaşın kıtaya yayılma riskini göze alarak savaş ekonomisine geçiş yaptığını belirtti.
Saral, “Ukrayna, 2026 yılına kadar yaklaşık 120 milyar ABD doları değerinde ekonomik üretim (GSYİH) ve neredeyse 1 trilyon ABD doları sermaye stoğu kaybına uğrayacak” dedi. Ayrıca, savaşın etkilerinden kaynaklanan kayıpların savaşmayan üçüncü ülkeleri de vuracağını ifade eden Saral, “Bu ülkelerin yaklaşık 250 milyar ABD doları üretim kaybıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bunun 70 milyar ABD doları, yalnızca Avrupa Birliği tarafından karşılanacak. Ayrıca, yaklaşık 15-20 milyar ABD doları ise sadece Almanya tarafından üstlenilecek” şeklinde konuştu.
Savaş ekonomisi ve bunun ekonomik refah üzerindeki etkileriyle ilgili soruya ise Saral, “Eğer harcamalar yüksek teknolojili ve yerel olarak üretilen silahlara yönlendirilirse, artan savunma harcamaları Avrupa’nın ekonomik büyümesini ve sanayi altyapısını önemli ölçüde geliştirebilir” yanıtını verdi. Saral, bu konudaki tespitlerini şu şekilde detaylandırdı:
Artan savunma harcamalarının ekonomik büyümeye dönüşmesinin anahtarlarından biri, yerli silahlar ve ileri düzey askeri teknolojilerin geliştirilmesi. Bunun iki temel nedeni bulunuyor:
Saral, “11 Eylül saldırılarından sonra ABD’de askeri araştırma ve geliştirmedeki artış, genel ekonomide önemli bir üretkenlik artışına yol açtı. Avrupa’da savaş ekonomisine geçişin olumlu etkilerinin yaklaşık beş yıl içinde hissedileceğini düşünüyorum. Ancak Avrupa’nın savaş sanayisinde kendi kendine yeterliliğe ulaşması için bir beş yıla daha ihtiyaç var” dedi.
GÜNDEM
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025