Bakan Işıkhan, önemli bir gelişmeyi duyurarak, “Doğum iznini artıracak, işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” şeklinde açıklamalarda bulundu. Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, kadınların çalışma hayatındaki yerini ve haklarını korumaya yönelik önemli mesajlar verdi.
İş hayatında kadınların daha etkin bir şekilde yer alması için siyaset üstü bir yaklaşım sergilememiz gerektiğini belirten Bakan Işıkhan, “Kadına yönelik şiddetin her türüyle mücadelede farkındalık yaratıyoruz. Çalışma hayatında ayrımcılık ve mobbinge karşı sıfır tolerans politikamızı sürdürüyoruz.” dedi. Ayrıca, kadınların işgücüne katılımını artırmak amacıyla kapsayıcı politikalar geliştirdiklerini vurguladı. Şiddet mağduru kadınların yeniden işgücüne kazandırılması için özel programların tasarlandığını da sözlerine ekledi.
Bakan Işıkhan, kadın istihdamını artırma hedefi doğrultusunda belirledikleri öncelik başlıklarını şu şekilde sıraladı:
Çocuk bakım sorumluluğu nedeniyle iş gücü piyasasından dışlanma riski taşıyan kadınlar için ev eksenli çocuk bakım hizmetleri sunarak, onların iş gücü piyasasına katılımını teşvik ettiklerini belirten Bakan Işıkhan, “2019-2022 yılları arasında 3 bin 700 çalışan annenin ve eğitimli çocuk bakıcısının kayıtlı istihdamını destekledik.” dedi. Ayrıca, çalışan annelerin kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlamak amacıyla çocuk bakım desteğini 3 bin liradan 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ifade etti.
Memurlara 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik bir izin verildiğini hatırlatan Bakan Işıkhan, “Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkların giderilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu. İzin sürelerinin daha da artırılması için gerekli çalışmaların sürdüğünü duyurdu.
GÜNDEM
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025