İSTANBUL (İGFA) – Eleman.net, iş başvurusu ve işe alım süreçlerinde öne çıkan tercihleri ve uygulamaları detaylandıran bir anket gerçekleştirdi. Ankette iş arayanlara yöneltilen “İş ilanlarında en çok hangi bilgiyi görmek istersiniz?” sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. İş arayanların %42’si “maaş aralığı bilgisi” görmek istediğini belirtirken, bu yanıtı %20 ile “iş tanımı ve sorumluluklar”, %16 ile “çalışma saatleri”, %11 ile “yan haklar” (yemek, ulaşım, sigorta vb.), %7 ile “şirketin çalışma kültürü” ve %4 ile “uzaktan/hibrit çalışma imkanı” yanıtları takip etti.
Anketin bir diğer önemli sorusu ise “İş arama sürecinde sizi en çok zorlayan nedir?” oldu. Katılımcılar, %53 oranında “işverenin dönüş yapmaması”, %31 oranında “deneyim şartlarının fazla olması”, %10 ile “uzun ve karmaşık başvuru süreçleri” ve %6 ile “mülakat aşamalarının fazla olması” gibi zorlukları ifade etti.
ÇOĞUNLUĞUN İŞE ALIM SÜRESİ 1 HAFTA SÜRÜYOR
Anketin işveren tarafına yönelik kısmında, işe alım süresinin ne kadar sürdüğü soruldu. Katılımcıların %48’i “1 hafta ya da daha kısa” süreyi tercih ederken, %35’i “1-2 hafta” ve %17’si “2-4 hafta” gibi süreleri belirtti. Bu sonuçlar, işe alım süreçlerinin hızlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE EN ÇOK MÜLAKAT TERCİH EDİLİYOR
Anketin “Teknik ve yetkinlik bazlı değerlendirme süreciniz nasıl ilerliyor?” sorusuna verilen yanıtlarda ise, işverenlerin %63’ü “sadece mülakatla değerlendirme” yöntemini benimsediğini ifade etti. Diğer yanıtlar arasında %17 ile “referans kontrolü ile tamamlama”, %13 ile “örnek proje veya vaka çalışması yaptırma” ve %8 ile “yazılı veya sözlü test uygulama” yer aldı.
YEMEK VE ULAŞIM DESTEĞİ ÇALIŞANIN KARARINDA EN ETKİLİ FAKTÖR
İşverenlere yöneltilen “Ücret dışında en çok hangi yan haklar adayların kararını etkiliyor?” sorusu da dikkat çekici sonuçlar doğurdu. Adayların kararını en fazla etkileyen yan hak, %50 ile “yemek ve ulaşım desteği” oldu. Bunu %41 ile “esnek çalışma saatleri” ve %9 ile “özel sağlık sigortası” takip etti. Bu durum, çalışanların iş seçimlerinde maddi desteklerin belirleyici olduğunu ortaya koyuyor.
GÜNDEM
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025