İstanbul’da Modüler İnşaatın Geleceği ve Çevresel Katkıları

İstanbul'da Modüler İnşaatın Geleceği



İSTANBUL (İGFA) - Küresel inşaat sektörü, teknolojik ilerlemeler ve değişen tüketici talepleri doğrultusunda hızla bir dönüşüm geçiriyor. Akıllı bina teknolojileri, sürdürülebilir inşaat yöntemleri ve modüler yapılar gibi yenilikçi uygulamalar, inşaat sektöründe verimliliği artırmanın yanı sıra çevresel etkileri azaltmayı da amaçlıyor. 2025 ve sonrasında sektöre damgasını vurması beklenen konular arasında modüler inşaat teknikleri öne çıkıyor.

Modüler inşaat, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, 2 veya 3 boyutlu modüllerin fabrikalarda üretilip, şantiyede birleştirilmesi esasına dayanıyor. Bu yöntem, inşaat sürecini hızlandırırken iş gücü ihtiyacını da önemli ölçüde azaltıyor. Modüler teknikler, inşaatın planlama, tasarım ve montaj aşamalarını eş zamanlı olarak yürütme imkanı sunarak, geleneksel yöntemlere göre süreci %40’a kadar kısaltabiliyor.

Modüler İnşaatın Çevresel Katkıları



MODÜLER İNŞAAT, KÜRESEL İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM OLUŞTURABİLİR Raporlar, binalar ve inşaat sektörünün küresel emisyonların %37'sinden sorumlu olduğunu vurgularken, modüler inşaatın karbon ayak izini azaltmak için yenilikçi bir çözüm sunduğunu da ortaya koyuyor. 2025 ve sonrası inşaat trendleri arasında öne çıkan modüler teknikler, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de deprem güvenliği açısından avantajlar sunuyor. Ancak, modüler inşaat sektörü, hem ülkemizde hem de global ölçekte henüz istenilen hacme ulaşabilmiş değil. McKinsey & Company tarafından hazırlanan bir rapor, 2022'de yeni yapılardan oluşan 8 trilyon dolarlık pazarın yaklaşık %2'sinin modüler inşaat teknikleriyle inşa edildiğini gösteriyor.

Uzmanlar, modüler inşaat sektörünün önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde önemli ölçüde genişleyebileceğini ve globalde yıllık %6 ila %10 arasında bir büyüme hacmine ulaşacağını öngörüyor.

Yapay Zeka ve Modüler İnşaat

MODÜLER İNŞAAT, YAPAY ZEKA ARAÇLARINDAN FAYDALANIYOR Son yıllarda yapay zeka, her sektörde olduğu gibi inşaat sektörünün dinamiklerini de dönüştürecek yenilikler sunuyor. Proje yönetiminden tasarım aşamasına, inşaat süreçlerinin her aşamasında yenilikçi fırsatlar sunan yapay zeka çözümleri, yapıların dijital ikizlerinin oluşturulmasında önemli rol oynuyor. Özellikle BIM (Building Information Modeling: Yapı Bilgi Modellemesi), bu sürecin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. İnşaatın tüm aşamalarında görev alan kişilerin proje süreci ile ilgili güncel bilgilere ve detaylara kolayca ulaşmasını sağlayan BIM, daha verimli bir tasarım yönetimi sağlarken aynı zamanda üretim süreçlerindeki maliyetleri de düşürmeye yardımcı olacak çözümler sunuyor.

Türkiye’nin “off-site construction” yani “saha dışı yapı üretimi/modüler inşaat” alanındaki öncülerinden biri olan Consera, proje aşamasında tüm tasarım ve üretim süreçlerinde BIM ve dijital ikiz teknolojilerini etkin bir şekilde kullanıyor. Modülerleştirme ve standardizasyon yaklaşımını benimseyen bu şirket, bu teknikleri kullanarak tasarım, fabrika ve şantiye süreçlerini birbirine entegre ederek montaj ve genel proje süresinin kısaltılmasını sağlıyor.

Benzer Videolar