DOLAR 38,3223 0.04%
EURO 43,7109 0.73%
ALTIN 4.114,010,38
BITCOIN 3574635-0.44852%
İstanbul
11°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

  • haberblok
  • Güncel
  • Kahramanmaraş Depremlerinin İkinci Yıl Dönümünde Anma Etkinliği

Kahramanmaraş Depremlerinin İkinci Yıl Dönümünde Anma Etkinliği

ABONE OL
07/02/2025 00:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamera: OZAN URAL (İSTANBUL) – 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ikinci yıl dönümünde, “Deprem, yangın, iş cinayeti; önlenebilir her ölüm cinayettir. Sorumlular hesap versin” sloganıyla birçok sendika ve meslek odası Beşiktaş İskelesi önünde toplandı. Eylemde, hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulurken, sorumluların hesap vermesi talep edildi. Yapılan açıklamada, “Bu süreçte yaşanan felaketler gibi bundan sonra yaşanacak felaketlerin de sorumluluğu AKP iktidarındadır. Benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması için ranta dayalı, piyasacı, kamusal denetimi ve kamu yararını hiçe sayan politikaların terk edilmesi şarttır” denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi kuruluşlar, bu anlamlı günde bir araya gelerek önemli bir eylem gerçekleştirdi. “6 Şubat depremini unutmadık” yazılı pankartlar açan katılımcılar, “Afet değil, bu bir katliam”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Deprem değil, ihmal öldürür” gibi etkili sloganlar attılar. Eylemde ayrıca “Enkaz düzeni çökecek” ve “Katilleri tanıyoruz, hesap soracağız” yazılı dövizler de taşındı.

Toplantının başında, Türkiye’de yaşanan facialarda hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aydan Adanır Usta, kurumlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu:

“Hukuk sistemi de enkaz altında kaldı”

Usta, “İktidarın yaşananlardan gereken dersleri çıkarmadığı gün gibi ortadadır” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “Depremde sadece insanlarımız değil, hukuk sistemi de enkaz altında kalmıştır. Dava açma maliyetlerinin yükselmesi, kamu görevlileri de dâhil olmak üzere tüm sorumluların yargılanamaması ve uzun yargılama süreleri, yurttaşlarımızın hak arama ve hukuksal süreçleri işletme konusunda ciddi bir güvensizlik yaşamalarına neden olmaktadır. Hukuka olan bu güvensizlik, davaların açılmasında ve hak arayışlarında gözle görülür bir azalma yaratmıştır. Yıllar içinde akıl ve bilimi dışlayan bir yaklaşım, doğa olaylarının afete dönüşmesine yol açmıştır.”

“Deprem gerçeği sermaye için fırsata çevrildi”

Usta, “Kentsel dönüşüm adı altında yürütülen süreçler, rantsal dönüşüme kurban edilmeseydi, depremin tehdidi altındaki yerleşimlerin dönüşümü doğru bir şekilde sağlanabilseydi, yaşadığımız acıların boyutunu en aza indirebilirdik” dedi. “Eğer kentleşme ve barınma politikaları kamucu bir anlayışla oluşturulsaydı, evlerimiz, iş yerlerimiz ve kamu binalarımız depremlerle yıkılmazdı. ‘Geliyorum’ diyen deprem gerçeği, rant için ve açgözlü sermayenin menfaatleri için bir fırsata dönüştürüldü. Yaşadığımız derin acılar, bir kez daha göstermiştir ki, aklı, bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan yönetim anlayışı, ülkemizin geleceğine yönelik en büyük tehdittir.”

Usta, “Tüm bu kayıplar ve hasarlar, 6 Şubat’ın üzerinden geçen iki yıla rağmen, depremzedelerin çözülmeyen sorunları bizlere şunu göstermektedir: Bu süreçte yaşanan felaketler gibi bundan sonra yaşanacak felaketlerin de sorumluluğu AKP iktidarındadır. Benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması için, ranta dayalı, piyasacı, kamusal denetimi ve kamu yararını hiçe sayan politikaların terk edilmesinden başka bir yol yoktur” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: ANKA / Güncel

  • Kahramanmaraş
  • Beşiktaş
  • Politika
  • Güncel
  • Deprem
  • Yaşam
  • Hukuk

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r