KALBURA BASTI

Kalburabastı tatlısının adı, yapılış şeklinden gelir. "Kalbur" mutfakta kullanılan, delikli yüzeyi olan bir eleme aracıdır. "Bastı" ise hamurun üzerine bu kalburlu yüzeyle bastırılması anlamına gelir. Yani "Kalburabastı", hamurun şekillendirilirken geleneksel olarak kalbur, rende veya süzgeç gibi delikli bir yüzeye bastırılarak desen verilmesiyle adını almıştır. Bu yöntem, tatlının üzerindeki o kendine özgü tırtıklı dokuyu oluşturur. Ardından içi cevizle doldurulup kızartılır veya fırınlanır ve şerbetle tatlandırılır. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle geleneksel Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biridir! 🍯 Malzemeler; Yapılışı; margarin ve tereyağı tencerede üzerindeki köpüğü gidene kadar eritilecek, daha sonra yoğurulacak kabın içine soğuduktan sonra dökülüp içerisine sıvıyağ, yoğurt, yumurta karıştırılır ve un kabartma tozu vanilya eklenip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Daha sonra kalbur üzeride ceviz büyüklüğünde aldığımız parçaları şekil verilip tepsiye dizilir.(tepsinin yağlanmasına gerek yok) 180°lik önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Önceden hazırladığımız şerbetimizi sıcak üzerine gezdirilir ve servise hazırlanır.( hurma soğuduktan sonra şerbet ekliyoruz) Şerbeti için; 2.5 su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı su, bir kaç damla limon suyu. Yapılışı; şeker ve su tencereye konulup 10dk kaynatılır ve limon suyu eklenip 2dk kadar tekrar kaynatılıp tatlıya dökülür. Afiyet Olsun
Benzer Videolar