KALBURA BASTI
Kalburabastı tatlısının adı, yapılış şeklinden gelir. "Kalbur" mutfakta kullanılan, delikli yüzeyi olan bir eleme aracıdır. "Bastı" ise hamurun üzerine bu kalburlu yüzeyle bastırılması anlamına gelir.
Yani "Kalburabastı", hamurun şekillendirilirken geleneksel olarak kalbur, rende veya süzgeç gibi delikli bir yüzeye bastırılarak desen verilmesiyle adını almıştır. Bu yöntem, tatlının üzerindeki o kendine özgü tırtıklı dokuyu oluşturur. Ardından içi cevizle doldurulup kızartılır veya fırınlanır ve şerbetle tatlandırılır.
Hem görüntüsü hem de lezzetiyle geleneksel Türk mutfağının en sevilen şerbetli tatlılarından biridir! 🍯
Malzemeler;
- 1 paket margarin,
- 1 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 yumurta,
- 1çay bardağı sıvıyağ,
- 1çorba kaşığı yoğurt,
- 1 çay kaşığı kabartma tozu,
- 1 paket vanilya
- alabildiğine un