Tekirdağ’ın Bıyıkali Mahallesi’nde düzenlenen törende, Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’nin önemi vurgulandı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bıyıkali Mahallesi Muhtarı Ömer Ogün Örnek, projenin kırsal kalkınma açısından son derece önemli olduğunu belirterek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’e projeye sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ulaş Ay da projenin teknik detaylarına değinerek, mera alanlarının daha verimli kullanılması için atılacak adımlar hakkında bilgi verdi. Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal mahallelerdeki meraların bedava ot kaynağı olarak daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla 10 yıldır sürdürdüğü en kapsamlı projelerden biri.
Projenin öncelikli hedeflerinden biri, meraların verimini azaltan aşırı otlatma sorununu çözmek ve otlatma yasağının uygulanmasını sağlamaktır. Böylece meraların verimliliği artırılabilecektir.
MERALARDA VERİMİN 4 KATINA ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR
Vasfını kaybedip yeterli düzeyde verim alınamayan meraların ot verimlerini artırmak amacıyla, 2025 yılında 11 mahalle daha proje kapsamına alındı. Bu 11 mahallede toplam 3.650 dekar mera alanına 73.000 kg 20*20*0 kompoze gübre uygulanması planlanıyor. Mahallelerin belirlenmesinde mevcut hayvan sayısı, mera alanı varlığı ve otlatma yasağına uyum gibi kriterler dikkate alınıyor.
2015 yılında başlatılan bu proje ile toplam 125.645 dekar meranın ıslahı gerçekleştirildi. Yapılan iyileştirmelerle, ot verimi 50 kilograma kadar düşen alanlarda verimin 4 kat artırılarak 200 kilogram seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Böylece, ekonomik anlamda hayvancılık yapmak isteyen işletmeler, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli bir kısmını çayır ve meralardan karşılayabilecek.
PROJE UYGULAMA SÜRESİNCE YAKLAŞIK 37.693 TON KABA YEM ELDE EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR
Proje, bu yıl programa alınan mahalleler ile birlikte 10 yılda toplam 159 mahallede uygulandı. Halen çok ciddi bir talep gelmekte olup, bu durum projenin ne kadar doğru ve faydalı olduğunu göstermektedir. Proje ile 283.238 dekar (İl Merasının % 84,59’u) mera alanı proje kapsamına alınmış olup, bu alanın 125.645 dekarına (İl Merasının % 37.52’si) 2.990.650 kg 20*20*0 kompoze gübre uygulaması yapılmıştır. 125.645 dekar alanda 150’şer kg ot artışı hesaplandığında, proje uygulama süresince yaklaşık 37.693 ton kaba yem elde edildiği tahmin edilmektedir. Tekirdağ’ın kaliteli kaba yem açığı göz önüne alındığında, elde edilen ot miktarının önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
CANDAN BAŞKAN: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN BERİ YAKLAŞIK ÜÇ BUÇUK KAT DESTEK ARTIŞI SAĞLADIK”
Bıyıkali Mahallesi’nde gerçekleştirilen gübre atım programında bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, projenin Türkiye genelinde uygulanan en büyük projelerden biri olduğunu belirtti. Yüceer, “Sizler alın terinizle toprağa can veriyorsunuz. Bu mübarek Ramazan günlerinde, ülkemize, dünyamıza ve toprağımıza bereket getiriyorsunuz. Eğer siz üretmezseniz, eğer siz üretmekten vazgeçerseniz, ne bolluğumuz olur, ne bereketimiz, ne de hayatımız. Biliyoruz ki siz üretmekten vazgeçerseniz Türkiye durur, dünya durur. Çünkü gıda üretmek zorundayız, yaşamak için üretmek zorundayız. Ve bunu en iyi bilen sizlersiniz.” dedi.
Yüceer, muhtarların kendi mahallelerinin sorunlarını en iyi bilen kişiler olduğunu ifade ederek, desteklerin artırılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı. “Desteklerimiz üç buçuk kat artırıldı. Bu bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktu. Çünkü üretim maliyetleri çok arttı. Mazot pahalı, gübre pahalı, ilaç pahalı, yem pahalı. İşte tam da bu noktada, bizler bu üretim sürecini desteklemek, kaynaklarımızı daha verimli kullanmak ve en önemlisi üreticilerimizin mali yükünü azaltmak için adımlar attık.” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİLERE CAN SUYU OLMAK İÇİN BİRÇOK FARKLI DESTEK SUNUYORUZ”
Başkan Yüceer, yalnızca gübre desteği değil, çeşitli destekler sunduklarını da belirterek, “Karma Yem Projesi kapsamında desteklerimizi % 50 artırdık. 2024 yılı itibarıyla şimdiye kadar verilen en büyük fidan desteğini sağladık. Kadınlarımız burada, Allah onlardan razı olsun. Kadın üreticilerimizin yükünü hafifletmek için çeşitli ekipman desteği sağlıyoruz. Bu desteklerimiz devam edecek.” dedi.
“GIDA VE TARIM A.Ş’Yİ KURDUK”
Dr. Yüceer, Gıda ve Tarım Anonim Şirketi’ni kurduklarını da müjdeleyerek, “Amacımız üretimi desteklemek ama aynı zamanda üretilen ürünlerin doğru pazarlara ulaşmasını sağlamaktır. Üretim yetmez, pazarlamak da gerekir.” dedi.
“İLK HALK MARKETİMİZİ SÜLEYMANPAŞA’DA AÇIYORUZ”
Yüceer, Süleymanpaşa’da açılacak halk marketinin detaylarını da paylaştı. “Bu marketlerde, sizlerden toplu olarak aldığımız hayvanlardan elde edilen etler uygun fiyatla satılacak. Kadın üreticilerimizin yaptığı ürünler, Tekirdağlı kadınların üretimi olarak raflarda yer alacak.” ifadelerini kullandı.
Tekirdağ’ın tarımı ve hayvancılığı konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini kaydeden Yüceer, “Tekirdağ, gelecekte Türkiye’yi doyuran bir şehir haline gelecek.” diyerek desteklerin süreceğini belirtti.
Törene katılan Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da konuşmasında, üretimin önemini vurgulayarak, çiftçilere verdiği desteklerden dolayı Başkan Yüceer’e teşekkür etti. Konuşmaların ardından, Başkan Yüceer ve beraberindeki heyet, üreticilere gübre dağıtımı gerçekleştirdi. Bıyıkalili kadınlar, Candan Başkan’a yoğun sevgi gösterilerinde bulunarak, Başkan Yüceer traktöre binerek merada ilk gübre atımını gerçekleştirdi.
GÜNDEM
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GENEL
24 Nisan 2025GÜNDEM
24 Nisan 2025